Ik heb drie nieren

74883872
14,95
 • Levertijd:1-2 werkdagen
Marc Moens (1967) kreeg wegens ernstig nierfalen in 2016 een nier van een levende donor: zijn vader. In dit boek beschrijft hij een realistisch beeld van het hele traject dat hij moest doorlopen op weg naar een niertransplantatie en het herstel erna. Een ...Meer informatie

Productomschrijving

 • Auteur:Marc Moens
 • ISBN:9789492261298
 • Artikelnummer:74883872
 • Levertijd:1-2 werkdagen

Nierpatiënt Marc Moens onderging een niertransplantatie en beschrijft in zijn boek Ik heb drie nieren zijn verhaal vanaf het eerste moment dat hij ziek werd tot twee jaar na zijn operatie. Een periode van ongeveer 5 jaar. 'Toen mijn nieren steeds slechter gingen functioneren, wist ik eigenlijk niet wat mij te wachten stond. Het zijn soms moeilijke en onzekere tijden geweest. Ik ben blij dat ik de moed nooit heb opgegeven', aldus Marc.

Een niertransplantatie heeft een grote impact op je leven. Als het een ander overkomt, sta je er vaak niet bij stil wat de gevolgen kunnen zijn. Door zijn nierfalen heeft Marc een lang traject afgelegd voor de niertransplantatie. Marc: ‘Uiteindelijk vindt de niertransplantatie plaats en dan verwacht je dat het in een stijgende lijn naar een goede gezondheid en een normaal leven zou leiden. Het is anders verlopen dan dat ik het mij had voorgesteld.’

Bij Marc is de oorzaak van de nierinsufficiëntie een auto-immuunziekte, Systemische Lupus Erythematodes of afgekort SLE, waarbij de antistoffen ook de eigen lichaamscellen aanvallen. Marc verhaalt in zijn boek over de gevolgen van het geleidelijk afnemen van zijn nierfunctie. Behalve de lichamelijke gevolgen, zorgde dit ook voor psychische stress. 'Ik had mijn verantwoording en wilde natuurlijk niet iemand anders opzadelen met mijn werk', vertelt Marc. 'Alleen al het opbellen naar mijn werk om te zeggen dat ik ziek was, vond ik moeilijk.'

Ups en downs

De gehele periode vanaf de eerste ziekenhuisopname -Marc was 22 jaar- tot en met de dag van vandaag heeft Marc geleerd te leven met ups en downs. Perioden van verminderde nierfunctie zorgden voor vermoeidheid en concentratieverlies, wat vooral op het werk problemen opleverde. Een simpele verkoudheid kon al problemen veroorzaken. Gewichtspijnen als gevolg van SLE en constante nierfunctiecontroles in het ziekenhuis.

Marc weet het zowel thuis als op het werk nog allemaal te redden, maar de omslag komt in 2013 als zijn nierfunctie tot 17% is gedaald. Met medicijnen lijkt het weer een tijd beter te gaan. De nierfunctie verbetert, maar het is slechts tijdelijk. Uiteindelijk wordt Marc voorbereid voor de nierdialyse. Dit is nodig indien de nierfunctie onder de 10% komt, wat uiteindelijk ook gebeurt.

Niertransplantatie

Ofschoon de operatie en het eerste herstel redelijk verlopen zijn, kreeg Marc ook na de transplantatie te maken met ups en downs. 'Als mijn nier niet meer goed zal functioneren, zal ik zeker weer aan een nieuw niertransplantatietraject beginnen', zegt Marc, maar hij laat tevens weten dat de niertransplantatie en het herstel erna niet meegevallen is. 'Monique en ik hadden te hoge verwachtingen voor de transplantatie.'

Ik heb 3 nieren

Zijn boek sluit hij af met een “internet-dagboek” dat begint op de dag voor de operatie. Aantekeningen van Marc en zijn vrouw geven een goede indruk hoe zij deze spannende tijd tijdens en na de operatie hebben beleeft. Een mooi boek dat een realistisch en persoonlijk beeld geeft van het traject dat een patiënt moet doorlopen op weg naar een niertransplantatie en het herstel erna.

Specificaties

 • Uitvoering:Paperback
 • Illustraties:Met illustraties
 • Aantal pagina's:112
 • Kleur:Nee
 • Druk:1e
 • Taal:NL
 • Verschijningsjaar:2018

Reviews

Jan van den Berg
Jan van den Berg Geplaatst op December 13, 2018 16:43

De problemen waar deze man mee zat en mee doorgekomen is.Ik kan het me helemaal voorstellen ik ben eind September voorzien van een donor nier van een schoonzus van mij en ik heb dezelfde problemen wel in mindere mate,maar ik kan het me helemaal voorstellen van de problemen van deze patient en dat komt ook goed uit in dat boek.M.vr.gr. J. van den Berg 0180320548

Ans Warnaar
Ans Warnaar Geplaatst op November 23, 2018 08:11

We wonen sinds vorig jaar september naast Marc en Monique. Dan hoor je de verhalen en voel je met hun mee.

Maar na het lezen van het boek van Marc was ik ontroerd. Wat hebben zij een hoop meegemaakt!

Je hebt na het lezen van het boek een beter beeld wat je je wachten kan staan wanneer je met deze ziekte te maken krijgt. Ook kan je met de nuttige tips aan de slag.

Respect Marc en Monique!

Heel veel goede, fijne, gezellige en gezonde jaren toegewenst!!

Elbert Reijtenbagh
Elbert Reijtenbagh Geplaatst op November 22, 2018 13:08

Gemakkelijk te lezen boek wat goede impressie geeft van het traject tot uiteindelijke transplantatie.

Margje Altena
Margje Altena Geplaatst op September 15, 2018 17:04

Ik ben een kennis van Marc (fotoclub) en heb op een afstand de periode waarover het boek gaat meegemaakt. Het is een nuchter beschreven boek en dat maakt het aangrijpend. Knap dat boek zo nuchter is beschreven. Ondanks alle emoties van die tijd! De gedeeltes van deelgenootjes herinner ik me nog goed. Iedere keer weer spannend hoe het met Marc zou zijn!

Michel Korporaal
Michel Korporaal Geplaatst op August 31, 2018 19:23

indrukwekkend,interessant ik vond het geweldig om te lezen en weet dat je altijd positief moet blijven ook als er tegenslagen zijn.

Ik zal over een jaar of vijf ook aan de dialyse moeten en/of getransplanteerd worden. Een hele spannende tijd staat mij(ons)te wachten maar door dit boek van Marc gelezen te hebben heb ik er alle vertrouwen in.

Rick De Vree
Rick De Vree Geplaatst op August 18, 2018 09:08

Het boek heb ik in 1 keer uitgelezen. Zeer indrukwekkend om te lezen. Je leeft als het ware mee met Marc. Met name de positieve insteek bij veel tegenslagen is te roemen. En een nieraandoening is meer dan alleen maar een medisch probleem.

Salvatore Fiata
Salvatore Fiata Geplaatst op August 15, 2018 18:52

Prachtig boek.

Prachtig neergeschreven op een eenvoudige manier. Zeer leerrijk verhaal. Eens je begint te lezen kan je niet stoppen. Heb ze gelezen in twee dagen.

Gtjes Salva uit Genk

Simone van Rooij
Simone van Rooij Geplaatst op August 14, 2018 18:51

Boek leest lekker weg, aanrader voor iedereen!

Helen
Helen Geplaatst op August 4, 2018 20:57

Marc beschrijft op realistische wijze waar hij mee te maken kreeg bij zijn nierfalen. Sommige dingen bedenk je van tevoren echt niet. Ik vind het heel moedig van Marc dat hij zijn verhaal opgeschreven heeft en deze ervaringen deelt met het doel om anderen te helpen.

Marc Wirix
Marc Wirix Geplaatst op July 31, 2018 17:33

Adembenemend relaas over de impact van een nierziekte op iemands leven ! Een aanrader

Cora Fabrie
Cora Fabrie Geplaatst op July 30, 2018 11:53

Indrukwekkend! Door diepe dalen gegaan weer opgekrabbeld en altijd maar positief blijven .Respect Voor Marc zijn vader en Monique .

Ineke en Jan Ooms
Ineke en Jan Ooms Geplaatst op July 29, 2018 14:41

We kennen Marc (en Monique) alleen van feestjes bij vrienden. Op dergelijke momenten wordt niet diep ingegaan op de (gezondheids-)situatie in hun leven. Door zijn boek realiseer je je pas echt welke zware tijden Mark en Monique hebben doorstaan. En vooral de manier waarop zij daarmee zijn omgegaan. Diepe buiging en chapeau! Voor de toekomst wensen we hen het allerbeste toe met alle nieren die nog lang prima zullen werken. Voor andere lezers beslist een eye-opener om eens te lezen wat voor impact de problemen met nieren voor een mens kan hebben.

Gert
Gert Geplaatst op July 28, 2018 22:28

Ik heb het boek in een ruk uitgelezen...

Marc heeft flink wat voor zijn kiezen gekregen maar blijft positief.. respect!!

Hij kan zich gezegend voelen met zijn Monique en zijn familie!

Petra
Petra Geplaatst op July 23, 2018 08:43

Een heel fijn te lezen boek. Aangrijpend om te lezen hoeveel impact het hele traject teweeg brengt bij Marc en zijn familie

Ximoon
Ximoon Geplaatst op July 22, 2018 17:04

Realistisch geschreven en voor mij zeer interessant in mijn prétransplantatietraject waarbij ik een nier ga krijgen van mijn moeder, dus erg veel herkenningspunten

4.8 sterren gebaseerd op 15 beoordelingen Uw review toevoegen